Składniki:
1,5 kubka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
0,5 kubka cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody
3 łyżki ciemnego kakao
szczypta soli
1/3 kubka oleju rzepakowego
1 kubek wody przegotowanej
2 łyżki dżemu lub konfitury owocowej
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki (mąka, cukier,kakao,soda) wsypujemy do miski. Mieszamy łyżką i dodajemy olej, wodę i dżem. Wszystko mieszamy rózgą. Konsystencja nie musi być idealnie gładka.
Przygotowaną masę przekładamy do formy na keks i pieczemy w 180 st. C. na termoobiegu ok. godziny. Należy jednak sprawdzać wykałaczką, czy jest już gotowe.
Ciasto robi się szybko, a skoro ja (antytalent kulinarny) je zrobiłam i wyszło dobre, to znaczy, że jest bardzo łatwe w przygotowaniu
Najnowsze komentarze