Składniki: 1,5 kubka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 0,5 kubka cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody 3 łyżki ciemnego kakao szczypta soli 1/3 kubka oleju rzepakowego 1 kubek wody przegotowanej 2 łyżki dżemu lub konfitury owocowej Wykonanie: Wszystkie suche składniki (mąka, cukier,kakao,soda) wsypujemy do miski. Mieszamy łyżką i dodajemy olej, wodę i dżem. Wszystko mieszamy rózgą. Konsystencja nie musi być idealnie gładka. Przygotowaną masę przekładamy do formy na keks i pieczemy w 180 st. C. na termoobiegu ok. godziny. Należy jednak sprawdzać wykałaczką, czy jest już gotowe. Ciasto robi się szybko, a skoro ja (antytalent kulinarny) je zrobiłam i wyszło dobre, to znaczy, że jest bardzo łatwe w przygotowaniu :)