Kasza jaglana wróciła do łask – jest coraz bardziej popularna. I dobrze! Bo jest zdrowa, smaczna i bardzo uniwersalna. Doskonale też sprawdza się o tej porze roku, gdyż ma działanie rozgrzewające.
Jest ona źródłem potasu, fosforu, magnezu, wapnia oraz żelaza. Zawiera również wiele witamin z grupy B. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i pożywna. Ma odczyn zasadowy, działa odkwaszająco wspomagając naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. Usuwa nadmiar śluzu z organizmu, działa rozgrzewająco, dlatego polecana jest przy przeziębieniach – szybciej uporasz się z katarem jedząc kaszę jaglaną!
A oto przepis na pyszne kotleciki z kaszy jaglanej (przepis pochodzi ze strony kaszomania.pl):
Kotlety z dynią, kaszą jaglaną i szpinakiem
Składniki na 4 kotlety:- 80 g surowej kaszy jaglanej
- 300 g surowej dyni (uwaga nieobranej)
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 jajko ( w zależności od konsystencji kotletów)
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- bułka tarta
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
Najnowsze komentarze